_______________________________________________
Pijn komt heel veel voor. Na bijvoorbeeld een operatie, trauma of onderzoek kan acute pijn ontstaan. Een chronische aandoening, zoals diabetes, MS, ziekte van Parkinson en dementie kan tot pijn leiden. En bij levensbedreigende ziekten zoals bij kanker komt pijn ook veel voor. Pijn is echter niet iets wat we zomaar moeten accepteren. Ernstige (meer…)
Op 3 november 2021 organiseerden we samen met het Kenniscentrum Kraamzorg het congres Zorg rondom de geboorte. Tijdens het congres gingen we in op: – het belang van hechting – wat je moet doen als je huiselijk geweld vermoedt – wat je kunt doen als je cliënt een postpartum depressie heeft – hoe vaders (meer…)
_______________________________________________
(foto banner: hospice De Duinsche Hoeve, Rosmalen) Terminale zorg wordt steeds vaker in een hospice verleend, en daarom organiseerden we voor de zesde keer een congres specifiek voor hospicezorg. Tijdens dit 6e Nationaal Congres voor Hospicezorg gingen we in op allerlei aspecten waar je als verpleegkundige, verzorgende of vrijwilliger mee te maken krijgt in (meer…)
_______________________________________________
Ontspanningsoefeningen, aromatherapie, acupressuur, massage… zomaar een paar voorbeelden van interventies die je complementair (aanvullend) aan de reguliere zorg kunt inzetten bij je patiënten en cliënten. En dat wordt in steeds meer zorginstellingen gedaan. Want inmiddels heeft een aantal complementaire behandelingen een wetenschappelijke basis, zijn er toepassingen waarvan de werkzaamheid onderzocht wordt en zijn er (meer…)
Zorg verlenen aan mensen met dementie is niet altijd gemakkelijk. Toch zijn er – soms verrassend eenvoudige – manieren om contact te leggen en onrust en agitatie te verminderen. Door te begrijpen hoe het brein van iemand met dementie werkt, kun je het gedrag begrijpen. Door te zingen, te lachen en herinneringen op te (meer…)
Zorg verlenen in de laatste levensfase kan heel indrukwekkend, bijzonder en waardevol zijn. Je bestrijdt als verpleegkundige of verzorgende niet meer de ziekte, maar ziekteverschijnselen zoals pijn, benauwdheid of misselijkheid. Daarnaast bied je emotionele ondersteuning aan de patiënt of cliënt en diens naasten. Tijdens het congres Zorg rondom het levenseinde gingen we in op (meer…)